Kehopositiivisuusvalokuvaaja Sonja Lahtinen kuvaa vain kauniita ihmisiä. Juuri sellaisia kuin sinä.

Sonjan kuvattava voi olla kuka vain, iso tai pieni, nuori tai vanha, kokematon tai kokemusten kolhima, ujo tai rohkea. Kehopositiivisuusvalokuvauksen ihme on se, että kuvattava on aina kaunis, omana itsenään ihailtu ja vahva.

Kehopositiivisuus on nyt pinnalla. Trendin tavoitteena on nähdä erilaisten kehojen kauneus ja murtaa epärealistisia kauneusihanteita. Julkisuudessa asiasta puhuu mm. toimittaja Jenny Lehtinen, alias Jenny+ [linkki YLE:n sivuille]

Moni Sonjan luokse tuleva asiakas on kokenut ulkonäköpaineita, eikä koe olevansa hyväksytty omana itsenään. Toisaalta osa asiakkaista on saanut kuvaushetken lahjaksi esimerkiksi puolisolta. Lahjana se on viesti siitä, että aviopuoliso, sisko, tytär, äiti, isä tai veli halutaan nähdä kuvissa juuri sellaisena kuin hän on, aitona ja ihailtuna.

Kehopositiivisuuskuvauksen uranuurtajana Sonja haluaa antaa viestin niille, joilla hyväksytyksi tulemisen kokemusta ei ole:

Olet riittävä – sukupuoleen, kokoon ja ikään katsomatta. Ulkonäköä ei pidä suorittaa.

Kehopositiivisuus on valokuvaajalle oma lajinsa. ”Kehopositiivisuuskuvaaja ei ole jalustalla eikä ulkopuolella, vaan rinnalla. Ihmistuntemus ja kunnioitus erilaisia ihmisiä, toiveita ja tilanteita kohtaan menee jopa teknisen osaamisen edelle.” Sonja kertoo

Useimpia asiakkaita kuvaus jännittää. Moni kokee olevansa epätäydellinen ja ruma. On otettu itsestä selfieitä, joissa kasvonpiirteet valotetaan tunnistamattomiksi, tai piilotellaan kertyneitä kiloja ja vuosia, koska itsestä ja omista ulottuvuuksista on vaikea tuntea sellaisenaan ylpeyttä.

Kuvaustilanteessa Sonjan ensimmäinen haaste on saada asiakas rentoutumaan. Se tapahtuu pienen jutustelun, liikkeen tai kenties tanssin kautta. ”Kun ihminen unohtaa jännityksen ja vapautuu, päästään asiaan. Kauneus tulee aidosta ja luonnollisesta olemuksesta.”

Sonja luo ympärilleen turvallisen ja kannustavan ilmapiirin. Hän on kuvattavan rinnalla, rohkaisee rentoutumaan ja olemaan aito, luonnollinen ja ihana.

Osaan asettua toisen asemaan, koska tiedän miltä tuntuu kun ei pidä itsestään. Onneksi tiedän myös miten muutos omassa asenteessa voi muuttaa kaiken.

Poikkeuksellinen lämpö ja empatia tekevät Sonjasta vahvan ammattilaisen. Taito ei kuitenkaan tullut ilmaiseksi, vaan eletyn elämän kautta. Vaikeudet ovat vahvistaneet Sonjan uskoa omiin voimiin ja jaksamiseen: ”Koska olen selvinnyt niistä haasteista, joita elämä on tuonut eteen, selviän mistä vain.”

Kehopositiivisuus voimaannuttaa yksilöä, pariskuntaa ja ryhmää

Myönteinen asenne ja armollisuus itseä kohtaan voi kantaa kauas. Sen Sonja on nähnyt sekä itsessään että asiakkaissaan.

Olen nähnyt miten kehopositiivisuusvalokuvaus voimaannuttaa ulkonäköpaineiden kanssa kamppailevia ihmisiä. Toisaalta se voi olla myös äärimmäisen ryhmäyttävä ja yhteisöllinen kokemus.

Sonja järjestää Helsingissä kehopositiivisuustapahtumia, joissa jokainen osallistuja saa loistaa omana itsenään. Tapahtumassa on kuvauksen lisäksi tarjolla seurustelua, hyvää ruokaa sekä ammattilaisen tekemät meikit ja kampaukset. Alkujännitys laukeaa nauruun ja rentouteen, toisten asuvalintoja ihaillaan ääneen.

Sonja antaa yksilöllisiä vinkkejä asennoista ja kuvakulmista: ”Läheltä otetut selfiet eivät imartele ketään; nenä levenee ja suodattimet muuttavat ihonvärin luonnottomaksi. Minusta ihminen on kaunis omana itsenään, ei humanoidina.”

Ainutkertaisen kokemuksen lisäksi tapahtumasta jää muistoksi kuvasarja, jota on ilo esitellä.

Kehopositiivisuusvalokuvaus voidaan järjestää myös helsinkiläisten nähtävyyksien äärellä, meren rannalla tai vaikkapa puistossa. Helsinki tarjoaa upean näyttämön sille, mikä elämässä on kauneinta.

SHL-Sonja Lahtinen, gsm 045 110 4765

Kuva: SHL-Sonja Lahtinen

Jaa postaus somessa