TOP3 Meriuimarannat perheille

Päivitetty: 19. huhtik. 2020Jos Hietsun tai Vuosaaren suuret rannat eivät houkuttele, Stadissa on sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita että luonnonläheisiä merenrantoja elämyksellisille perheretkille.


Deep Helsingin TOP3 uimarannoilta löytyy ihan omia kallion tai metsikön suojaamia varjoisia sopukoita, joissa aikuiset rentoutuvat ja lapsilla on tilaa monenlaisille touhuille. Entäpä luonto? Näiden TOP3-rantojen tuntumasta allekirjoittanut on poiminut vadelmia, mustikoita, metsämansikoita tai kesäkukkia.


Ja huomio: vaikka monet helsinkiläiset pitävät merta kaupungin ydinjuttuna, Itämeren tilassa ei ole sinänsä kehumista. Mannersuomen puhtaisiin järvivesiin tai vaikkapa Välimereen verrattuna merivesi Helsingissä vihertää niin, ettei uimari erota uidessa omia sormiaan, saati varpaitaan, pinnan alta.


Sameuden lisäksi viime vuosina riesaksi on tullut sinilevä, jota merivedessä esiintyy usein jo ensimmäisten helteitten jälkeen. Terveyshaittojen välttämiseksi kannattaa aina tarkastaa levätilanne ennen uimaanmenoa.


Levä ei karkota uimareita Seurasaaren uimarannalta heinäkuussa 2019.


Leväpitoisuuksia mitataan ja niistä tiedotetaan yleensä melko hyvin, mutta muistathan luottaa omiin aistihavaintoihisi: Miltä vesi haisee ja näyttää? Pahimmillaan vesi sakeutuu levän myötä vihreäksi kiisseliksi, jossa ei voi uida lainkaan. Lievimmillään suihkussa käynti uinnin jälkeen riittää.


Jos epämääräinen merivesi ei houkuttele, kaupungissa on kesäisin monia maauimaloita legendaarisesta Stadikasta esim. Pirkkolan liikuntapuiston Plottiin, jota Deep Helsingille myös suositeltiin.


Mutta asiaan:


1. Munkkiniemi

Munkkiniemeä pidetään Helsingissä ylellisenä asuinalueena. Uimarannalle pääsee kuitenkin kuka tahansa, kun kävelee raitiovaunu 4:n päätepysäkiltä mattolaiturin ja kauniiden merenrantatalojen ohi kohti metsätietä. Autotie päättyy parkkipaikkaan, jolta uimarannalle on matkaa noin sata metriä.


Rannalla on tarjolla sekä avointa tilaa että varjopaikkoja puiden lomassa. Paikalla on myös jäätelökioski, kiipeilytelineitä lapsille, kuntoiluvälineitä aikuisille, laituri, wc, suihkut ja pukuhuoneet. Vastarannalla näkyy Espoon Otaniemi ja Aalto Yliopiston rakennuksia.

Ranta on matala ja sopii hyvin kaikenikäisten polskutteluun!2. Kivinokka

Kivinokka sijaitsee Helsingin Herttoniemessä, Vanhankaupunginlahdella. Kaunis metsäluonto sekoittuu vanhaan työväen kesämaja- ja puutarhakulttuuriin ja Kulosaaren kartanon maisemiin. Ihania maisemia on tarjolla esimerkiksi lintulavalta tai pieniltä metsäpoluilta, joilla kävellessä unohtaa olevansa puolen tunnin pyörämatkan päässä pääkaupungin keskustasta.


Uimarantoja on kaksi, joista suurempi ja suositumpi on kaupungin virallinen uimaranta ja sopii lapsiperheille erinomaisesti. Lähellä on kesäkioski ja ohjelmalava, jossa tanssitaan esimerkiksi juhannustansseja. Toinen ranta sijaitsee Kivinokan kärjessä ja vaatii lapsiperheiltä pientä varovaisuutta. Molempiin rantoihin pääsee lastenrattaiden kanssa retkeilypolkua pitkin.

Lisätietoja Kivinokasta (linkki Kivinokkaliikkeen sivustolle)3. Seurasaari

Seurasaaressa on Suomen ainoa ulkoilmamuseo, mutta YLLÄTYS YLLÄTYS: kaikille avoin uimaranta voi olla kesäisin kaikkea muuta kuin ruuhkainen. Rantaan pääsee kävelyreittiä pitkin lastenrattailla, ja rannasta löytyy vaihtelevia retkeilypaikkoja sekä kalliolta, hiekalta että metsikön tuntumasta. Ihan rannan vieressä ei ole kahviloita eikä wc:tä, mutta upeita kahviloita ja kioskeja on lähistöllä.

Ja toki Seurasaari on yleisesti niin monipuolinen tapahtumien ja pienten tarinoiden tyyssija, että niihin kannattaa tutustua huolella. (linkki Seurasaarisäätiön sivuille)

Seurasaaressa on muuten myös erillinen uimala, jossa voi harjoittaa sekä alastonuintia että avantouintia talvisin.Jutun kirjoitti Miia


Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä