TOP3 Merelliset viikonloppubrunssit

Päivitetty: 20. huhtik. 2020Kolmen parhaan brunssipaikan valinta Helsingissä on vähän sama kuin suosittelisi syyssateiden aikaan kolmea tattia Keskuspuiston parhailta sienipaikoilta. Tarjonta on runsas ja kilpailu pitää laadun vakaana. Aito merifiilis on kuitenkin Deepin listauksessa hyvä peruste!


Deepin TOP3-brunsseissa on kokeneen brunssihifistelijän kaksi tuoreinta löytöä ja yksi kestosuosikki. Parhaat brunssielämykset syntyvät poutaisina & laiskoina viikonlopun päivinä, jolloin on aikaa kokeilla ja katsella ympärilleen.

Näissä ravintoloissa ei syödä loisteputkilamppujen alla, mutta arvostetaan rentoa fiilistä enemmän kuin fine dining-pönötystä. Rahaa kuluu ruokailijaa kohti alle 30 euroa.1. Ravintola Faro – rento ja monipuolinen brunssi moderneissa tiloissa aivan kanavan rannalla.Ruoholahden kanavarannan rennossa ja avarassa Farossa on viikonloppuisin runsas brunssi, hyvä juomavalikoima ja mutkaton palvelu. Perinteisen ruokapöydän helmiä olivat elokuun 2019 alussa ruokaisat salaatit ja bataattichipsit, grillattu kana ja burgerit.


Jälkiruokapöydässä oli sekä herkullisia leivonnaisia ja hedelmiä että vohvelinpaistomahdollisuus. Jälkiruuat ja juomat ilahduttivatkin ihan jokaista seurueemme jäsentä vauvasta vaariin. Brunssin kylkeen löytyi ilmeisen huolellisesti harkittu valikoima viinejä. Valoisaan tilaan mahtuvat isotkin seurueet, ja hyvällä kelillä terassilla fiilistellessä aika kuluu kuin siivillä.


Yksi Faron ehdoton vahvuus on sijainti. Jätkäsaari ja Ruoholahden kanavan seutu on ihan viime vuosina kehittynyt meluisasta ja vaikeaselkoisesta työmaasta todelliseksi keitaaksi. Viikonloppuna levollinen fiilis välittyy sunnuntaiulkoilijoista ja kanavaa pitkin valuvista veneistä, joissa istui perheitä eväsretkikoreineen, nuorta bilekansaa ja stadilaisia kalastajakonkareita. Faron terassilta veneilijöiden kanssa voisi vaikka heittää hilpeät yläfemmat (katso pääkuva)!


Faroon pääsee kätevästi sekä Ruoholahden metroasemalta että Ruoholahden ja Jätkäsaaren raitiovaunupysäkeiltä, sekä omalla veneellä. Brunssia on tarjolla lauantaisin ja sunnuntaisin.

Katso lisätietoa Farosta!2. Meripaviljongin terassi Hakaniemessä – Eteläeurooppalaista valoa ja kiitettävää palvelua kalan ja äyriäisten ystäville!


Kuva: ravintolameripaviljonki.fi


Meripaviljonki täydentyi kesällä 2019 terassilla, jonka tunnelma irrottaa parhaimmillaan jalat maasta. Meille Meripaviljongin terassi oli elämys, jonka vahvuudet olivat suomalaisittain epätavallisen pehmeässä valossa ja upeassa palvelussa. Hyvä viinivalikoima ja maukkaat kalat kruunasivat päivän. Tarjoilijat, jotka heinäkuun aurinkoisena lauantaina palvelivat asiakkaita aurinkolaseissa (juuri terassin ylimaallisen valon takia) kertoivat sekä ruokalistasta että terassin perustamisesta teeskentelemättömän kohteliaasti. Ne toivomukset, jotka keksimme esittää, toteutettiin hymy huulilla. Tarjoilijat ottivat ilahduttavasti huomioon niin vauvaperheet kuin liikuntaesteiset senioritkin.


Meripaviljonkiin pääsee kätevästi Hakaniemestä (matkaa n.100 metriä) että omalla veneellä aivan ravintolan takana oleville omille venepaikoille. Meribrunssi tarjoillaan sunnuntaisin.

Katso lisätietoa Meripaviljongista!


3. Ravintola Salve – Helsingin klassisin merimiesravintola.


kuva: raflaamo.fi/fi/helsinki/salve


Huikean yli 120-vuotisen historian omaava Salve on yksi Stadin MUST-paikoista. Esimerkiksi John Irvingin Kunnes löydän sinut -romaanissa Salve esiteltiin 1960-luvun asussaan hieman paheellisena satamakapakkana, jossa viihtyivät niin merimiehet kuin prostituoidutkin. Salven värikkääseen historiaan linkittyy ronskien merimiesten lisäksi liuta taiteilijoita. Itse olen vuosien varrella bongannut ravintolasta runoilijoita, näyttelijöitä ja meidän oman entisen punahiuksisen presidenttimme.


Brunssilistauksessa Salve on siitäkin huolimatta ettei sieltä saa perinteistä brunssia. Tuhti aamupala on sen sijaan pysynyt melko muuttumattomana ainakin 15 vuoden ajan. Klassikkoannos rapeat silakat muusin kera tunnetaan jo vuosikymmenten takaa. Kohtuuhintaiset annokset ovat mutkattomia ja hienostelemattomia, mutta antavat toisaalta realistisen kuvan perinteisestä suomalaisesta ruuasta.


Kun ravintola joutui suuren kohun myötä siirtymään nykyiselle paikalleen satama-altaan toiselta puolelta, moni helsinkiläinen päivitteli, että Salve on mennyttä. S-ryhmä on omistajana pitänyt kuitenkin melko hyvin kiinni Salven alkuperäisestä hengestä, (vaikkakaan S-ketjuravintola ei omasta mielestäni voi yltää pienissä yksityiskohdissa yhtä korkealle kuin pienet yrittäjävetoiset ihmeet, joita Helsinki on täynnä).


Salven ehdoton vahvuus on sen ylittämätön historia, johon voi tutustua niin ravintolan sisustuksessa kuin ympäristössäkin; Hietaniemen tori ja satama-alue, jonka telakalla on rakennettu veneitä jo yli sata vuotta sitten (esimerkiksi upea ms JL Runeberg).


Katso lisätietoa Salvesta!


Bonusvinkki

Joskus poutapäivänä paras ja edullisin merellinen kesäbrunssi syntyy omasta huolella kootusta eväskorista, jonka voi kuljettaa tunnelmallisten yhteysveneiden kyydissä vaikkapa Vallisaareen, Pihlajasaareen tai Suomenlinnaan, tai maayhteyksiä pitkin Vuosaareen, Kivinokalle, Meilahteen, Seurasaaren kalliolle tai Pikku-Huopalahteen.

Meidän oma erikoisuutemme – jokamiehenoikeus – on ihana juttu! Meren ja pienten vesiuomien rannoilla on hyvin tilaa meille kaikille, kunhan käyttäydymme ihmisiksi ja siivoamme jälkemme!


Jutun kirjoitti: Miia

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä