TOP3 Kotimuseot Helsingissä

Päivitetty: 18. huhtik. 2020

Kotimuseoissa on erilainen, intiimi tunnelma, joka poikkeaa pelkistetyistä näyttelytiloista. Ei tietenkään haittaa, että tarjolla on myös mielenkiintoisia näyttelyitä.


Didrichsen kotimuseo, taidenäyttelyitä

Näissä tiloissa on todella asuttu! Historiafriikin mielikuvitus alkaa lentää: Kuinka paljon Didrichsenit uiskentelivat hienon talonsa meren rannassa? Kuka istui missäkin tuolissa ja kuka hankki minkäkin esineen tai kirjan? Tamminiemessä seuraan presidenttien, erityisesti Kekkosen, mieleeni loihtimaa aavetta. Kuvittelen hänen sanailevan Nikitan tai Leonidin kanssa, kirjoittavan myllykirjeitään otsa kurtussa tai keskustelevan vaimonsa kanssa. Aallon kotitalon muurin yli pyrki turisteja heidän maatessaan ilkosillaan takapihalla – mitähän taiteilijapariskunta siihen sanoi?


Kaikkea tätä voi pohtia ja haaveilla Helsingin kiinnostavimmissa kotimuseoissa. 


1. Didrichsenin taidemuseo 


PAIKKA: Kuusilahdenkuja 1, 00340 Helsinki (avoinna ti-su 11-18)


Upea Viljo Revellin suunnittelema talo kätkee sisäänsä salaisuuden. Se tuntuu ja näyttää hienolta kodilta, joka on kummallisella tavalla jähmettynyt 50-60 vuoden takaiseen asuunsa. Siellä voi istahtaa sohvalle ja ihalla merenrantaa tai tutkia isoa kirjahyllyä täynnä kirjoja.


Sama talo on kuitenkin myös todella korkeatasoisten taidennäyttelyiden päämaja. Näyttelyt ovat pääosin talon erillisessä siivessä. Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin kokoelmassa on suomalaista ja ulkomaista taidetta sekä keski- ja etelä-amerikkalaisten ja aasialaisten korkeakulttuurien esineitä. 


Pelkästään sijainti Kuusisaaressa näyttää palan toisenlaista Helsinkiä. Kaikilla ei ole varaa rakentaa huvilaa Kuusisaareen, mutta HEI – Didrichseniin raaskii kyllä tulla!2. Tamminiemi/Urho Kekkosen museo


PAIKKA: Seurasaarentie 15, 00250 HELSINKI, (avoinna talvisin la-su 11-17, kesäisin ke-su 11-17) Osallistu opastettuun kierrokseen, se kannattaa!


Presidenttien kotina toiminut Tamminniemi oli kuulemma myöhempien polvien mielestä epäkäytännöllinen . Niinpä se suljettiin Kekkosen lähdettyä. Onneksi.


Nyt Rytin, Mannerheimin ja Kekkosen virka-asunto on avoinna yleisölle. Sinne pääsee fiilistelemään menneen maailman ilmapiiriä ja kuuntelemaan Kylmän sodan ajan kaikuja. Kylmän sodan siksi, että Tamminiemi tunnetaan edelleen erityisesti Kekkosen kotina ja hänen aikansa poliittisen päsmäröinnin keskuksena. Tamminiemi ei ole vain nimi, se on käsite.


Tamminiemi on yhä 1970-luvun asussa ja täynnä mielenkiintoista tutkittavaa. Esimerkiksi työhuoneen erikoispuhelin saa historiafriikin miettimään, mitä kaikkea puhelimen kautta on puhuttu ja sovittu.


Tontin yhteydessä olevaan saunaan ei päässyt ainakaan silloin, kun siellä kävin. Silti on mielenkiintoista nähdä pieni rakennus edes ulkoa päin. Kyseessä taitaa olla maailman kuuluisin sauna, jossa saunotettiin omia ja muiden maiden päättäjiä. Kekkonen oli kova saunoja, joten ehkä hän löylytti toiset puolelleen?3. Villa Aalto ja Alvar Aallon ateljee


PAIKKA: Riihitie 20, 00330 Helsinki (tutustumaan pääsee varaamalla opastetun kierroksen, joita on klo 13, 14 ja 15 alkaen, kesällä useamminkin)


Alvar Aallon koti Munkkiniemessä oli sekä koti että ateljee. Tosin Aalto rakennutti erillisen ateljeen lähistölle. Sinnekin pääsee käymään, mutta hän työskenteli jatkuvasti myös tässä kodin yhteydessä olevassa tilassa.


Paikassa kiteytyy maailmankuulun suunnittelijan näkemys arkkitehtuurista ja designista.

Talon tyyli on kaiketi luokiteltavissa funktionalismiksi. En ole niin tarkka luokittelusta, mutta sisällä on kaunista. Aalto suunnitteli sekä talon että sen sisustuksen, ja muotokieli tuntuu jotenkin tutun turvalliselta. Suomalaiselta.


Jutun kirjoitti ja kuvitti Kristiina

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä