TOP3 Helsinki kirjat

Hyviä kirjoja, joissa Helsinki on pää- tai sivuosassa, on valtavasti. Deepin top3-kirjojen painopiste on historiassa ja Helsingin syvimmässä olemuksessa. Modernia Helsinkiä nämä teokset eivät käsittele.


Kjell Westö;

Missä kuljimme kerran (2006) engl. Where We Once Walked


Tämä Finlandia-palkittu teos oli ruotsinkielisen Westön läpimurtoromaani. Kirja kuvaa Helsinkiä vuosina 1905–1938, ja siirtymää Venäjän vallan alta sisällisodan kautta itsenäiseksi valtioksi, ja kohti toista maailmansotaa. Westön tapa kuvata Helsingin ihmisiä ja yhteiskunnan eri luokkia suurten poliittisten muutosten keskellä on koskettava, lämmin ja aito. Teoksesta välittyy vahvasti Westön Helsingin historiantuntemus. Teoksen pohjalta on tehty myös elokuva sekä tv-sarja.


Kirja sisältää sisällissodan dramatiikkaa Pitkäsillan jakamassa kaupungissa ja herkullisia kuvauksia kieltolain aikaisista salakapakoista. Helsingin historia, kadut ja kaupunginosat näyttelevät tärkeää osaa myös Westön muussa tuotannossa.Bo Carpelan / Pentti Sammallahti;

Staden/Kaupunki/La Ville/The City (2006)

Tämä pieni 4-kielinen kuvallinen runoteos tai runollinen kuvateos on konstailemattoman kaunis. Kuvien ja tekstien rytmi tavoittaa jotakin olennaista Helsingistä, tai ehkä Helsingin kadut, meri, ihmiset ja rakennukset ovat innoittaneet kaksi taiteilijaa ajasta ja paikasta riippumattomiin lauseisiin ja tuokiokuviin.


Joka tapauksessa kirja on upea matkamuisto tai tuliainen hänelle, joka arvostaa skandinaavista muotokieltä ja ymmärtää suomea, ruotsia, ranskaa ja/tai englantia. Samojen kansien välissä olevien käännösten ansiosta säkeiden etenemistä on helppo seurata.


Jukka Viikilä:

Akvarelleja Engelin kaupungista (2016) engl. Watercolours from a Seaside City

Finlandia-palkittu teos Helsingin rakentamisesta vuodesta 1816 lähtien. Saksalaissyntyinen Johan Carl Ludvig Engel sai Venäjän tsaarilta määräyksen rakentaa uusi pääkaupunki Itämeren syrjäiselle ja vaikeakulkuiselle kallioniemelle. Engelin fiktiivinen päiväkirja avaa akvarellin hentoja näkymiä 1800-luvun kaupungista ja sen pääarkkitehdistä.


Kirjan myötä käsitys Helsingistä Itämeren kauniina helmenä saattaa hieman muuttua. Ainakin lähtökohdat 200 vuotta sitten olivat varsin epäimartelevat:

… tämä on luotaantyöntävin paikka, minne matkani on koskaan vienyt. Voidaankin sanoa, että kun jotakin työnnetään syrjään, se työnnetään Helsinkiin.

Jutun kuvasi ja kirjoitti Miia

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä