TONEFEST – KAIKKEA KITARASTA

Tonefest jyräsi itsensä Pohjolan ykköseksi – ja palaa entistä suurempana ja kauniimpana


Tonefest on kuin varkain ottanut paikan Pohjoismaiden suurimpana soitintapahtumana, vaikka se järjestetään Helsingin Kulttuuritalolla 9.2.2019 vasta toista kertaa.


Kaiken keskiössä on kitara ja mikä parasta, tapahtumaan on vapaa pääsy. Jos siis haikailet Jimi Hendrixiksi Jimi Hendrixin paikalle, vaikka taidot ovat vasta ilmakitaroinnin tasolla, Tonefestiin on helppo tulla.

Mukana on kitaroiden, bassojen, vahvistimien ja efektilaitteiden valmistajia sekä jälleenmyyjiä ja maahantuojia, kertoo Petri Matero, joka on Davide Florenon ohella tapahtuman järjestäjä.

Kuvissa Petri Matero ja Davide Floreno

Tonefestissä pääsee ihailemaan ja ihmettelemään laitteita, mutta tarjolla on myös ainutlaatuisia elämyksiä.


Klinikoilla Suomen eturivin kitaristit esittelevät omaa tapaansa soittaa kitaraa ja kuvailevat, millä tavalla juuri he ja heidän kitaransa synnyttävät säveliä. Demo-klubilla tapahtuu koko päivän ajan: soittajat esittelevät taitojaan, ja mitä kaikkea laitteista saa irti.


Jos oman kitaran kunto mietityttää, Tonefest tarjoaa siihenkin apua. Soitinhuoltoklinikka “Kitara kuntoon alle tunnissa” on auki kahteen otteeseen päivän aikana klo 13 ja 15 alkaen.


Paikalle saapuu noin 70 näytteilleasettajaa Suomesta ja ulkomailta. Se on neljänneksen enemmän kuin viime vuonna. Materon mukaan näytteilleasettajat ovat lähteneet mukaan melkein kuin itsestään.

–   Tapahtumalle on ollut iso tilaus. Ei ole juuri tarvinnut markkinoida, Matero toteaa.

Tonefest on löytänyt myös oman kävijäkuntansa. Viime vuonna tapahtumassa kävi arviolta 2000 vierailijaa, ja porukkaa oli lähtenyt liikkeelle aina Lappia myöten. Tänä vuonna järjestäjien toiveissa on 3000-4000 kävijää. Tapahtuma on myös poikinut noin joka toinen kuukausi järjestettävät Tonefest breakfast -tilaisuudet, joissa liike-elämässä vaikuttavat kitaradiggarit voivat kohdata ja verkostoitua keskenään.

Bongaako Tonefestillä sitten tunnettuja suomalaisia musiikintekijöitä?

–   Ehdottomasti, Matero vastaa.

Viime vuoden kävijöistä hänen mieleensä nousee esimerkiksi sellaisia nimekkäitä tekijöitä kuin Ismo Alanko, Neumann ja Anssi Kela muiden muassa.

Ei ole ehkä sattumaa, että Tonefest järjestetään nimenomaan Helsingissä. Matero tietää kertoa, että vaikka Suomi on harvaanasuttu ja vähäväkinen maa, laadukkaiden kitaroiden tekijöitä löytyy todella paljon ja ympäri maata.

Tunnetuimpina niminä hän mainitsee Ruokankaan, Versoulin ja Vuorensakun, joista ainakin kahden jälkimmäisen valmistajan soittimia käyttävät maailmantähdet Billy Gibbonsista, Ronnie Woodiin ja Eric Bazilianista Dregeniin.

Vieraile Tonefestin kotisivuilla.


Teksti ja kuva yleisöstä Kristiina

Kuva Materosta: Atte Mäläskä

Kuva Florenosta: Jari FlinckUniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä