Saunailmiö SompasaaressaJoutomaalle luvatta kyhätystä saunasta tuli ilmiö, jota eivät vastoinkäymiset lannista. Nyt sinne suuntaavat ulkomaalaiset turistitkin.


Sauna on suomalaiselle rakas instituutio ja monia ulkomaalaisia ihmetyttävät kerrostaloasunnoista löytyvät asuntojen tai taloyhtiöiden saunat. Viime vuosina myös yleisten saunojen määrä on noussut siinä määrin, että asiantuntijat puhuvat jopa ilmiöstä.


Yleisiä saunoja on Suomessa tietenkin ollut pitkään. Kaupungistumisen alkuaikoina asunnoissa ei ollut kunnon pesutiloja ja sen vuoksi yleisiä saunoja rakennettiin paljon. On kuitenkin yksi yleinen sauna ylitse muiden. Se on noussut sosiaalisen median kautta myös ulkomaalaisten tietoisuuteen ja on ainoa laatuaan koko maailmassa.


Kyseessä on Sompasaaren joutomaalle alunperin rehvakkaasti ilman lupia rakennettu Sompasauna.


Sompasauna syntyi alunperin sattumalta. Kaveriporukka löysi hylätyn puukiukaan ja keksi rakentaa sen ympärille saunan. Rakennusmateriaalina he käyttivät rakennusjätettä. Sauna toimi samalla periaatteella seuraavat pari vuotta. Sana kiersi ja käyttäjämäärä kasvoi.


Vuoden 2011 jälkeen Sompasauna on kokenut monenlaisia vaiheita.


Helsingin kaupunki purki saunan useaan otteeseen, mutta aina se nousi itsepäisesti uudelleen pystyyn. Kun luvat viimein saatiin kuntoon, joutui sauna toistuvasti ilkivallan kohteeksi. Kerran se työnnettiin jopa mereen.


Uutta ja parempaa saunarakennusta varten kerättiin kolehtia pullonpalautusrahoista. Keväällä 2018 Pullosaunaksi nimetty versio koki sekin kovan kohtalon: se poltettiin maan tasalle. Tilalle kyhättiin nopeasti Ghettosaunaksi nimetty väliaikaisratkaisu, mutta uuden pysyvämmän Sompasaunan rakentaminen alkoi miltei välittömästi.


Nyt Sompasauna käsittää kaksi uudenkarheaa saunaa, jotka on rakennettu elokuussa 2018 ja toisin kuin aikaisemmin, saunat ovat nyt toiminnassa vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Materiaalit saunoihin on saatu yhteistyökumppaneilta ja työt tehty talkoovoimin.


– Olemme rakentaneet kaksi erinomaista saunaa elokuun aikana. Iso hirsinen temppeli tarjoaa mehevät löylyt ja upeat näkymät. Pienempi kappeli tarjoaa kipakammat löylyt ja näköalan Mammuttiin ja Korkeasaareen, kertoo Tuomas Tanner Sompasaunaseurasta.


Vaikka Sompasaunan toiminta on vähitellen kasvanut ja kehittynyt, on perusidea on pysynyt koko ajan samana: tarjota saunan ystäville talkootyövoimin ylläpidetty, täysin ilmainen ja kaikille avoin yleinen sauna.


Jos nyt haluat lähteä saunomaan, varaudu kuitenkin pieneen vaivannäköön. Sompasauna sijaitsee  Sompasaaren eteläkärjessä karulla alueella, jossa ei ole juuri muuta kuin kiveä ja soraa. Toisaalta se sijaitsee merenrannassa ja tarjoaa näköalan Mustikkamaan ja Korkeasaaren maisemiin.


Saunan alueella järjestetään säännölisen epäsäännöllisesti kaikenlaisia tapahtumia ja alueella toimii kesäisin pieni kahvila Ihana. Suihkuja Sompasaunassa ei sen sijaan ole, eikä sauna-alueella myydä pyyhkeitä, uikkareita tai muutakaan saunarompetta. Saunomisvälineet täytyy siis tuoda itse.


Ps. Jos haluat pysyä ajan tasalla siitä, mitä Sompasaunalla tapahtuu, liity Sompasaunaseuran facebook-ryhmään https://www.facebook.com/groups/sompasauna/


Sompasaunan omat sivut www.sompasauna.fi


Jutun kirjoitti: Kristiina

Kuva: Sompasaunaseura

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä