PASILAN KIVILINNA SYNTYI SISULLA

Ilmalan juna-aseman lähistöllä sijaitsee Pasilan kivilinnaksi kutsuttu suuri rakennelma, jota ei ole arkkitehti suunnitellut,  insinööri piirtänyt tai rakennusyhtiö kasannut kokoon. Se on yhden ainoan naisen omin käsin rakentama kokonaisuus.


Linnan rakentaja on taitelija Kati Sinenmaa, joka opiskeli aikoinaan fysiikkaa Helsingin yliopistossa. Kun opintopisteitä ei alkanut kertyä tarpeeksi, hän joutui muuttamaan pois opiskelija-asuntolasta. Sinenmaa siirtyi asumaan keskelle Helsingin kaupunkia, mutta luontoon yhtä kaikki: paikkaan, jossa kukaan ei käynyt tai jota kukaan ei halunnut.


Yhteiskunnan silmissä Sinenmaa oli syrjäytynyt ja asunnoton, mutta itse hän arvostaa vapautta yhteiskuntajärjestelmästä. Yle Uutisille hän kertoi vuonna 2014 linnan olevan muistomerkki siitä, mihin yksittäinen ihminen pystyy. Sinenmaan mukaan vapaus yhteiskuntajärjestelmästä vapauttaisi myös ihmisen luovuuden.


– Jokaisella on varmasti sisässään jonkinlainen luontainen lahjakkuus, jota hyödyntää, jos olisi vapaus yhteiskuntajärjestelmästä. Jos toteuttaisi sitä sisintään, voisi syntyä jotain vastaavaa, ei välttämättä kivestä tehtyä vaan vaikkapa tietokoneohjelma, Sinenmaa kuvaili Yle Uutisille.

Sinenmaa ei vain rakentanut. Hän myös asui linnan yhteyteen rakentamassaan mökissä vuosina 1995-2008. Linnaa hän rakensi 20 vuotta. Hän teki kaiken itse ja käsin, apunaan vain sellaisia työkaluja kuin rautakanki tai lapio. Rakennelmassa on tonnien painoisia kivia aseteltuna rakenteisiin ja Sinenmaa kuljetti myös painavia, omien sanojensa mukaan satakin kiloa painavia kiviä paikalle polkupyörällään.


Kivilinna  on halkaisijaltaan arviolta 50 metriä ja siellä on kaariholveja, tekoaltaita, neljä metriä syvä kellari ja jopa Sinenmaan leikkisästi vankityrmäksi nimeämä paikka – aivan kuten keskiaikaisissa linnoissakin. Kivimuurit ovat osin yli kolmemetrisiä ja Kirkko ja Kaupunki -julkaisu kuvasi paikkaa artikkelissaan metsähoviksi – siitäkin huolimatta, että ympärillä jylisee Helsingin kaupungin meteli ympäri vuorokauden.


Pasilassa on tällä hetkellä meneillään valtava rakennusprojekti ja myös Sinenmaan elämäntyö on uhattuna. Hän on rakentanut linnansa alueelle, josta kukaan ei aiemmin ollut kiinnostunut. Vaikka viranomaiset tiesivät linnasta, he antoivat sille hiljaisen hyväksyntänsä. Vuonna 2016 kivilinna aidattiin, kun siellä oli järjestetty pieniä tapahtumia. Aidankin läpi rakennelman kuitenkin näkee.


Jos haluat vielä nähdä Pasilan kivilinnan ja erinomaisen esimerkin siitä, mitä suomalainen sisu tarkoittaa, mene nyt. Hetken päästä linnaa ei enää ehkä ole olemassa.


Jutun kirjoittaja: Kristiina

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä