Meidän Kultsa

Päivitetty: 28. huhtik. 2020

Deep Helsinki kaupallinen yhteistyö


Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo on ehdoton osa stadilaista kulttuuria ja nostalgiaa. Paikallisen sisäpiirin salaisuus on, että ainutlaatuisessa kulttuurimiljöössä voi nauttia edullisesti myös monipuolisen lounaan.


Kulttuuritalon rakennustyömaalle tultiin 1950-luvulla pitkien matkojen takaa ja pitkälti talkoovoimin. Rakentajat, me kaupunkilaiset, järjestöaktiivit ja stadin puuhaihmiset halusivat tehdä Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta omansa. Meidän yhteisen paikan, jossa kaikilla olisi tilaa kokoontua ja kotoisa olla.

Kuvat Kultsan historiasta Alvar Aalto säätiöltä


Unelma toteutui! Kulttuuritalolla edetään yhä ihmiset ja tapahtumat edellä, toiminnanjohtaja Minna Nymanin mukaan erilaisia kohtaamisia ja ainutlaatuisia tiloja arvostaen.

”On ihanaa tehdä työtä, jossa voi tarjota ihmisille elämyksiä.” Nyman huokaa: ”Ja meidän väellä on todellinen palo tehdä tapahtumia.”

Kulttuuritalon henkilökuntaa. Nyman (takarivissä kolmas vasemmalta) siirtyi Kulttuuritalolle vuonna 2012 Lahden Sibeliustalolta.


Järjestetyille talokierroksille tai spontaanille lounaalle


Alvar Aalto -säätiö järjestää Kulttuuritalolla talokierroksia, joissa talon arkkitehtuuria ja historiaa tuodaan esiin monipuolisesti eri tiloissa. Talokierroksia vetänyt Hanna Pärnä kertoo, että Kulttuuritalon yksityiskohdat tulevat parhaiten esiin paikan päällä.

”Arkkitehti Aalto on ottanut talon tarpeet luovasti esiin sekä eri tilojen suunnitteluissa että materiaaleissa.” Pärnä kertoo.

Vaihtuvien tapahtumien takia tiloja ei voi tulla tutkimaan spontaanisti. Talokierros kannattaa varata etukäteen joko säätiöltä tai suoraan Kulttuuritalosta. Esteettä talossa pääsee liikkumaan ala-aulassa, ravintolassa ja Aalto-Salissa, jonne mahtuu noin 1500 ihmistä.


Kierrosten ulkopuolelle jäävät inspiroivasti sisustetut kokoustilat, joita on yhteensä kymmenen, sadan hengen auditoriosta neljän hengen kokoustilaan. Näissä tiloissa järjestetään viikottain kokouksia ja perhejuhlia lakkiaisista syntymäpäiviin. Tilavuokrat ovat helsinkiläisittäin erittäin kohtuullisia.


Kulttuuritalo sijaitsee kävelymatkan päässä Töölönlahden kulttuurikohteista, Linnanmäen kupeessa ja trendikkään Kallion reunamilla. Sinne on helppo tulla julkisilla välineillä, kävellen, kaupunkipyörällä tai autolla.


Ja mikä parasta; talon omassa keittiössä tehty ruoka on Nymanin mukaan todella hyvää:


”Monipuolinen ja ruokaisa salaattipöytä on meidän ”kruununjalokivi”, jota kiitellään lähes kaikissa palautteissa. Toisaalta meillä on päivittäin myös kaksi lämmintä ruokavaihtoehtoa, ja tarjolla on aina myös kasvisruokaa.”

Ryhmien ja esimerkiksi lapsiperheiden näkökulmasta Kulttuuritalo on loistava kohde. Bussi voi pysähtyä aivan pääoven eteen ja esimerkiksi avaraan ravintolaan mahtuu sata ruokailijaa. Pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa ravintolaan on helppo tulla automaattiovien ja ramppien ansiosta.


Tuhansien tarinoiden ja vanhojen legendojen talo.


Kultsalla on vakuuttava esiintyjähistoria: Jimi Hendrix, Metallica, AC/DC, Queen ja Lady Gaga... Lista on hengästyttävä.


Kun Kulttuuritalo avattiin 2013 ison peruskorjauksen jälkeen, ihmiset jakoivat avoimesti taloon liittyviä tarinoitaan. Moni kertoi löytäneensä puolison Kultsan tansseista 60-luvulta. Myös erilaisia konserttimuistoja kuultiin. Lippu Jimi Hendrixin konserttiin ja monet muut jaetut muistot ovat Kulttuuritalolla hyvässä tallessa.


Monipuolisuus, avoimuus ja kotoisa henki ovat Nymanin mukaan Kulttuuritalon avainjuttuja. Esimerkiksi Instagramissa Kulttuuritalon monipuolisuus näkyy loputtomina sisältöinä ja fiilistelyinä.

”Kerran talossa järjestettiin peräkkäisinä päivinä vapaaottelu, sitten stand up -tilaisuus, ja lopulta hengellinen tapahtuma.”

Vanha arkkitehtuuri taipuu Kulttuuritalossa moneen, ja kalustoa mukautetaan eri tarpeisiin. Esimerkiksi vapaaottelussa Aalto-salin lava jää sivuun kun permannolle laitetaan suuri häkki ottelijoita varten ja tuolit järjestetään sen ympärille.
VINKKI: Talokierroksiin yhdistetty lounas antaa arkkitehtuurista tai historiasta kiinnostuneille mahdollisuuden nautiskella tunnelmasta kaikessa rauhassa. Kesäisin talon sisäpihan terassi Väinö Aaltosen suunnittelemine suihkulähteineen on keidas keskellä vilkkainta kaupunkia. Entä haluatko kokoontua Kultsalla valittujen ystävien tai sukulaisten kanssa?

Kysy lisätietoja tiloista, tapahtumista ja aukioloista Kulttuuritalon väeltä! Millaisten fanijoukkojen kanssa he ovatkaan tottuneita työskentelemään - tältä porukalta tuskin menee sormi suuhun!


Linkit:

Kulttuuritalo

Alvar Aalto -säätiö


Hanna Pärnän (Alvar Aalto -säätiö) kirjavinkki: Alvar Aalto ja Helsinki (WSOY 1997) Kulttuuritalon vaiheisiin perehdytään erityisesti Marja-Riitta Norrin ja Jaakko Kontion artikkeleissa.


Teksti: Miia

Kuvat: kuvajournalisti Emmi Tulokas

Historiakuvat: Alvar Aalto säätiö.

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä