MAUNULAN MAJA JA ”ITTETEHTY” PULLA

Päivitetty: 28. huhtik. 2020

Deep Helsinki kaupallinen sisältökumppani


Maunulan Majassa kellään ei ole pinna kireällä, tänne tullaan punaposkisina ja hyväntuulisina. Keittiön puolella sitä joskus ajattelee että asiakkaat ovat kuin lapsia. Niille leipoisi mielellään juuri niiden omaa lempiherkkua, kun tulevat kotiin.Maunulan Maja on Keskuspuiston helmi, jonka kahvilaa Kaija Aalto on pyörittänyt yrittäjänä yhdeksän vuoden ajan. Perinteikkään hirsitalon ilmapiiri, ympäröivä luonto, aitous ja teeskentelemättömyys ovat Aallolle avainjuttuja. Ja upea asiakaskunta!


Jos joku tykkää tietynlaisesta pullasta, niin kyllä minä herkästi ajattelen, että täytyyhän hänelle sitä leipoa. Leipomisessa on säilynyt sellainen taika, että tälle porukalle sitä tekee ilolla ja lämmöllä.


Hyvä fiilis maistuu taikinassa. Maunulan Majaan tulee asiakkaita Helsingin keskustasta ja kauempaakin; Eirasta, Kruununhaasta, Töölöstä ja Kalliosta asti. Keskuspuiston ulkoilureittejä pitkin kahvilaan pääsee mutkattomasti pyörällä, kävellen tai hiihtäen.


Maunulan maja
Maunulan Majan kanta-asiakkaat Marja Rissanen, Monica Sourander ja kissa Amppu

Asiakkaat ovat ulkoilevia ja varmasti tietoisia terveyden ja hyvinvoinnin asioista, mutta kyllä täällä kaikille leivonnaiset maistuvat.


Aalto on kotoisin Pohjanmaan Haapavedeltä. Kotimaatilalla oli vanhempien lisäksi viisi lasta, viisi lehmää ja kanoja, jotka juoksentelivat vapaina pitkin pihaa. Niiden munia Kaija-tyttö keräili. Vähän jännitti löytyykö niitä kahdeksan kappaletta, jotta saisi leivottua sokerikakun.

Sitten minä ulkoportailla käsin vispasin sitä taikinaa, Aalto kertoo ja luettelee ainekset ulkomuistista: – Valmis kakku jaettiin tasan jokaiselle, ilman kermoja ja hilloja. Ai että se oli hyvää.

Leipomisen ja emännöinnin malli tuli Aallolle verenperintönä. Mummi oli käynyt 18-vuotiaana Amerikassa pitämässä kaivosmiehille ruokalaa. Lapsille välittyi usko työntekoon ja omaan osaamiseen. Syötiin äidin leipomaa pullaa ja ohrarieskaa ja juotiin oman tilan maitoa.

Maunulan Majan kahvilayrittäjäksi Aalto tuli oltuaan 22 vuotta kesät leirintäpaikkayrittäjänä ja talvet seurakunnan vahtimestarina. Kahvilanpidossa oli hyvä vire alusta asti. Aloittelevana yrittäjänä Aalto katseli kirpputorilla kaunista vatia, ja pohti, että tähän saisi pullat kauniisti esiin. Kun Aalto kertoi myyjätytöille kahvilasta, tytöt innostuivat. He opiskelivat sisustussuunnittelua ja lupasivat siltä seisomalta tulla laittamaan kahvilan kauniiksi.

Tytöillä oli silmää ja he siistivät nurkat puhtaiksi, niin että valitut kalusteet ja hirsitalon hienoudet pääsevät paremmin esiin.

Sittemmin myös asiakkaat ovat osallistuneet sisustukseen. Aalto esittelee ylpeänä esimerkiksi näyttävää olkihimmeliä sekä aitoja käsintehtyjä ryijyjä.

Kävijöiden mukaan paikan ainoa miinus on se, ettei se ole aina auki. Aallon mukaan resurssit ovat kuitenkin tiukat: keittiö on pieni, kylmätilaa on vähän. Jatkuvien aukiolojen ja laajemman valikoiman myötä olisi ehkä tingittävä laadusta ja hyvästä fiiliksestä. Ja sitä Aalto ei halua. ”Roistoksihan sitä itsensä tuntisi jos alkaisi tarjota asiakkaille pakastevalmiita pullia.”

Vaikka Aaltoa hymyilyttää ajatus trendeistä, majan suosittu ”puhtijuoma” sopisi myös keskustan trendibaareihin. Aidon inkiväärin, kurkuman ja sitruunan yhdistelmä lämmittää raskaankin liikunnan lomassa. Juomassa on kuitenkin sama periaate kuin muussa leipomisessa:

Yksinkertaiset asiat ovat kaikista parhaimpia. Jos sitä lisää joka asiaan kuorrutteita ja höystöjä niin ei mikään tunnu miltään.

Aallon apuna kahvilanpidossa on oma kuopustytär, Heta. Lisäksi veljentytär ja pari muuta nuorta auttavat tarvittaessa. Kiireisinä päivinä, varsinkin viikonloppuisin, kahvilassa täytyy olla neljä työntekijää.Maunulan maja
Tiskin takana hymyssä suin Heta Aalto, Sanni Aalto, Kaija Aalto ja Lyyli Salovaara

Aallon mielestä itse tehty pullataikina on kaiken A ja O. Ja se, että saa yrittäjänä tehdä mitä itse haluaa. Olla luova ja aikaansaava. ”Kai tässä työssä on mukana myös vähän pohjalaista yrittäjähenkeä ja halua olla oman itsensä herra”

Voi sitä ilahtunutta ilmettä kun asiakas tulee tiskin taakse, iästä riippumatta. Se tuoreen leivonnaisen tuoksu, joka tämän talon täyttää, sillä on iso merkitys. Vanhat hirsiseinät ja maalaistalon sisustus. Lämmin ja vapautunut ilmapiiri. Täällä on kuin ennen vanhaan maalla.


Maunulan maja
Maunulan maja

Maunulan Maja on yli satavuotias rakennus Keskuspuiston siimeksessä, hyvien kulkureittien varressa. Rakennus on kuulunut Helsingin ladulle vuodesta 1960. Eri sukupolvet muistavatkin Maunulan Majan kahvit, mehut ja kaakaot jo yli viiden vuosikymmenen ajalta.


Maunulan Majan kahvila on auki keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Kesällä 2019 Maunulan Maja on kiinni 17.6 alkaen elokuun puoliväliin asti.

Aukioloajat kannattaa tarkastaa Maunulan Majan omilta sivuilta.

Maunulan ulkoilumajaa voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin. Katso Helsingin Ladun tilaesittely#maunulanmaja #keskuspuisto #helsinginlatu #perinteinen #DeepHelsinki

Jutun kirjoitti Miia ja kuvasi SHL-Sonja LahtinenViimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä