BLACK BOX – Suomen suurin rokkiklubi Helsingin Jäähallissa

Päivitetty: 28. huhtik. 2020

Deep Helsinki kaupallinen sisältökumppani

Black Box -konsepti on Helsingin Jäähallin permannolle mustilla verhoilla rajattu 3000 hengen intiimi rokkiklubi, jossa pääsee nauttimaan suuren luokan lavashowsta ja yleisön energiasta. Konsepti suosii myös kotimaisia bändejä, kuten toissa vuonna keikan loppuunmyynyttä Stam1naa.


Helsingin Jäähalli on monille tuttu paitsi HIFKin kotiluolana, niin myös tapahtumapaikkana musiikinnälkäisille faneille. Siellä on 1960-luvulta lähtien vieraillut ulkomaisia jättinimiä, ja seuraavankaltaista listaa vain harva keikkapaikka voi esittää: The Who, Frank Sinatra, Black Sabbath, KISS, Dio, Dire Straits, W.A.S.P., David Bowie, Slayer…


Nyt jäähalliin on viimeisen muutaman vuoden aikana lanseerattu uusi toimiva konsepti myös pienemmille klubikeikoille, jotka tarjoavat esiintyjille silti jäähallin megaluokan puitteet. Tämän myötä jäähallin Black Box -lauteille on noussut myös useita kovia kansainvälisestikin menestyneitä kotimaisia artisteja, kuten esimerkiksi Amorphis, Children of Bodom ja Stam1na. Keikkojen tunnelma on myös ollut poikkeuksellisen hyvä, jos on uskomista Helsingin jäähallin tapahtumapäällikkö Kimmo Oinoseen.

Käsittääkseni idea syntyi, kun Live Nation -tapahtumajärjestäjän pääpromoottori Scott Lavender toi sen ulkomailta. Sitten se vaan hiottiin tänne sopivaksi.

Hiominen tarkoittaa sitä, että jäähallin permanto rajataan mustilla akustiikkaverhoilla 3000 hengen klubitilaksi, jonne myydään vain seisomapaikkoja. Yleisö tulee sisään yhdestä päästä ja salin toisessa päässä on esiintymislava. Tila on yksinkertainen ja eroaa sokkeloisista baareista siten, että katvealueita ei ole missään. Myös esteettömyys pyörätuoleille on huomioitu. Salissa on myös anniskelualue, josta on suora näkyvyys lavalle. Silti kaikki keikat ovat ikärajattomia.


Black Box -konsepti mahdollistaa suuren klubikeikan ilman katvealueita.

Anniskelualue on siinä päässä, mistä yleisö tulee sisään. Jos haluat mennä lavan eteen, sun pitää kävellä alueen läpi. Vaikka sä oot 15-vuotias, niin saat olla anniskelualueella. Mutta kun menet asioimaan baaritiskille, niin silloin ikä tarkistetaan.

Oinosen mielestä jäähallin tekee ylivoimaiseksi muihin verrattuna fasiliteetit. Kyseessä on klubikeikka, johon voidaan yhdistää jäähallitason äänentoistojärjestelmä ja valot.

Se on ylivertainen visuaalisesti sekä akustiikaltaan. Jos vähänkään tykkää livemusiikista, niin Black Box on ihan ehdoton klubikeikka Helsingissä. Ja kansallisestikin.

Black Box -keikoilla tungosta voi paeta myös jäähallin käytävätiloihin, josta voi käydä ostamassa pizzapaloja tai muuta purtavaa.


Stam1na myi keikan loppuun yhdessä päivässä


Stam1na on yksi kotimaisista huippunimistä, jotka ovat esiintyneet loppuunmyydylle yleisölle Black Boxissa. Kun keikkaa suunniteltiin, konsepti oli bändin solistinAntti Hyyrysen silmissä vaikuttava.

Se näytti bändin jäsenenä heti omaan silmään hemmetin hyvältä. Kun käveli sisään jäähalliin, heti aisti, että nyt on oikea tapa toteuttaa tällainen jäähallikeikka, kertoo Hyyrynen.

Anthraxin toteutusta Black Boxissa katsomassa ollut Hyyrynen ilmoitti heti ohjelmatoimiston edustajalle, että tehdään keikka. Ulkomaan kiertueita ja isoja keikkoja tehneelle Stam1nalle vastaavaa konseptia ei ollut aiemmin tullut vastaan muualla.


Black Boxissa toissa vuonna toukokuun 26. päivänä esitetty keikka oli Stam1nan Raja-albumin 10-vuotisjuhlakeikka. Kahdeksan kultalevyä ja useita Emma-palkintoja kopannut bändi esitti keikalla koko albumin läpi.


Hienoa koko oman musiikin tekemisen historiassa oli se, että me päästiin jäähalliin soittamaan Janne Joutsenniemen kanssa Stone-yhtyeen legendaarista Get stoned -biisiä. Sitten kun saatiin keikka vielä myytyä loppuun samana päivänä, niin se näyttää hyvältä CV:ssä,Hyyrynen lisää naurahtaen.

Suomeksi ulkomaillakin esiintyvän Stam1nan solisti Hyyrynen alleviivaa Black Boxin viehätyksessä samoja asioita kuin Oinonenkin. Black Boxin viehätys perustuu yhteen isoon 3000 henkeä vetävään klubilattiaan, keikka on kaikenikäisille sallittu ja konsepti on yksinkertainen.


Tapahtumamäärät kasvussa


Neljä vuotta tapahtumapäällikkönä toimineen Kimmo Oinosen mukaan Black Boxin myötä jäähallin tapahtumamäärät ovat kasvussa ja palaute on ollut hyvää. Tapahtumat vetävät myös ulkomaista yleisöä, joka matkustaa yhtyeiden keikkojen perässä. Helloweenin loppuunmyydyn Black Box -keikan yhteydessä ulkomailta kyseltiin, että eikö ole mitään mahdollisuutta saada toista keikkaa.Black Box Helsinki Deep Helsinki
Venäläinen Leningrad hurmasi yleisön Black Boxissa.

Nyt oli viimeksi venäläinen ska-punk bändi Leningrad ja se oli loppuunmyyty. Oli oikein tunnelmallinen ja akustiikaltaan tosi hyvä konsertti. Muihin keikkoihin verrattuna meillä oli yleisössä vain kourallinen suomalaisia ja loput olivat joko ulkovenäläisiä tai kenties Pietarista tai muualta tulleita.

Oinonen, joka on ollut yhteensä 25 vuotta töissä jäähallilla, on myös itse ahkera keikoilla kävijä. Hän käy lähes poikkeuksetta katsomassa kaikki Black Box -keikat sekä myös pienemmillä klubikeikoilla aina mies-kitara-tuoli –baarikeikkoihin asti.

Silti Oinoselle Helsingin Jäähalli on aina ollut käytännössä se ainoa oikea iso keikkapaikka ikinä.
Mä asuin lapsuuden tossa Pasilassa ja aina 10–11 -vuotiaana fillaroin tänne, kun oli joku bändi. Mä tulin tonne ikkunan taakse päätyyn katselemaan soundchekkiä ja menin sit äidiltä rukoilemaan, et osta mulle keikkalippu, Oinonen nauraa
Lippuja keikoille:

https://www.livenation.fi/venue/803734/black-box-helsingin-jäähalli-tickets

https://www.tiketti.fi/black-box-helsingin-jaahalli-helsinki-paikka

https://www.ticketmaster.fi/venue/blackbox-helsingin-jaahalli-helsinki-lippuja/boxOsoite: Nordenskiöldinkatu 11-13, 00250 Helsinki


Kirjoittaja: Toni

Kuvat: SHL-Sonja Lahtinen / Stam1na


#blackbox #jaahalli #helsinki #Stam1na #elavamusiikki #keikkapaikka #musakeikat

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä