Ainoa lajissaan - m/s JL Runeberg

Deep Helsinki kaupallinen sisältökumppani


J.L.Runeberg on korvaamaton osa suomalaista kulttuuriperintöä. Vanhalla höyrylaivalla rentoudutaan ja nautitaan saaristomaisemista, merestä sekä vanhan ajan palvelusta ja tunnelmasta.


J.L.Runeberg on Suomen viimeinen yhä säännöllisessä linjaliikenteessä oleva perinteinen saaristolaiva. Helsingissä vuonna 1912 rakennetun laivan vakiovuoro lähtee kesäisin Kauppatorilta kello 10 Porvooseen, ja palaa takaisin samana iltana klo 19.30.


Jos vertaa Helsingin muita risteilyaluksia J.L.Runebergiin, on kuin vertaisi hevoskyytiä metroon. Runebergilla ei pönötetä rinnakkaisilla muovituoleilla nauhoitettuja opastuksia kuunnellen, vaan liikutaan vapaasti tunnelmallisella kannella, pidetään sadetta puupanelein ja verhoin sisustetussa salongissa tai etsitään oma nurkkaus viehättävän satavuotiaan sopukoista, sisältä tai ulkoa. Näin laivalla on tehty jo yli sadan vuoden ajan.


Nykyinen pääomistaja, Ted Lönnroos, on ollut J.L.Runebergin kippari jo vuodesta 1986:


”Minulle tärkeää on vanhan laivan kiireetön tunnelma, jossa ihmiset rentoutuvat, nauttivat maisemista ja tulevat juttusille.”

Harvoin kapteenin luokse pääsee niin suoraan kuin J.L.Runebergillä. Ohjaamon ovi on avoin ja kapteeni vaihtaa mielellään kuulumisia. Myös apukipparit otetaan huomioon. Laivan vanhan puisen ruorin kääntäminen vaatii voimaa, mutta ohjaksissa olo saa niin pienet kuin isot apukipparit hymyilemään.

skannaus kirjasta: Ylpeät apukipparit J.L.Runebergin palveluksessa vuonna 2011


Tunnelmallinen merimatka ja vanha Porvoo


Helsinkiläinen Erja Laitiainen nauttii laivan hyvästä tunnelmasta, vanhanajan fiiliksestä ja rauhasta. Meri on Laitiaiselle tärkeä elementti:

”Arkena täällä on erityisen mukavaa, kun ei ole liian täyttä. ”
J.L Runeberg
Erjalle risteily J.L.Runebergilla on jokakesäinen perinne.

Porvoo on Laitiaisen mukaan upea kesäkaupunki. Suunnitelmaan kuuluu lounas kodikkaassa ravintola Hanna Mariassa, Näsin kartanon taidenäyttely ja Runebergin kotimuseo. Ja makeistehdas Brunbergin tehtaanmyymälästä löytyy lapsille tuliaisiksi paikallista lakritsia ja suklaata.

Helsinkiläiset Päivi Vartiainen ja Inka Sibelius ovat laivalla ensimmäistä kertaa:

”Meidän mummi ja lapsenlapsi -päiväretkemme on alkanut hienosti. Ei tätä laivakyytiä voi verrata Helsingin muihin risteilyaluksiin.”

Samaan aikaan helsinkiläisnaisten kanssa risteilyllä on matkustajia Brasiliasta, Kanadasta, Sveitsistä, Saksasta, Ranskasta, Venäjältä, Ruotsista ja Norjasta.


Linnea Möller varustamon toimistolta kertoo, että edellisen päivän risteilyllä kansallisuuksia oli 13.

”Hyvällä kelillä risteilylippuja ostetaan paljon Kauppatorin kioskilta juuri ennen risteilyä. Toisaalta osa varauksista on tehty jo edellisenä syksynä.” Möller kertoo.

Lähes 30 metriä pitkään laivaan mahtuu 220 matkustajaa. Isommalle ryhmälle voi varata tilausristeilyn, tai oman kabinetin reittimatkan ajaksi. Vuonna 2018 matkustajia oli yhteensä 14.000.


Vaihtoehtoja ja joustoa löytyy: Monet pyöräilevät Helsingistä Porvooseen, ja palaavat iltalaivalla Helsinkiin. Polkupyörän saa laivan kyytiin kätevästi ja edullisesti. Meno- ja paluumatkat voi varata myös eri päiville, ja viettää yön esimerkiksi Porvoon vanhan kaupungin persoonallisissa pienissä majoituspaikoissa.


Kesälauantaisin 2019 laivalla on elävää musiikkia ja heinäkuussa poiketaan muutaman kerran Loviisassa asti. Keli vaikuttaa matkustajamääriin, mutta Möllerin mukaan varauksen voi siirtää sateisen kelin sattuessa vaikka viikolla eteenpäin.


Pieniä tunnelmapaloja, isoja elämyksiä


J.L.Runebergin ruokaklassikko on 30 vuotta vanhan reseptin mukaan tehty lohikeitto.

[kuva: Maukkaan kalakeiton resepti on tarkoin varjeltu salaisuus. Nimikkolautanen on suunniteltu Arabian tehtaalla.

Kiiteltyjä herkkuja ovat myös itse tehty saaristolaisleipä ja aito Runebergin torttu, joka on kansallisrunoilijan rouvan itse kehittämä klassikkoleivonnainen. Laivalla on myynnissä myös erikoistuontina tulevat J.L.Runeberg -nimikkoviinit sekä oma olut.


Nautiskelijalle sopii Runeberg-paketti, johon kuuluu risteilymatkan lisäksi keittolounas jälkiruokineen. Sunnuntaisin tarjolla on buffet-pöytä.


1900-luvun alusta tähän päivään


Vanhan höyrylaivan värikäs tarina kytkeytyy itsenäisen Suomen historiaan ja vaihtuviin omistajiin.


Varustamo Nyländska Skärgårds ab:n perustaja Frans Åkerman oli vanha helsinkiläinen merimies, joka kertoman mukaan poltti sikareita ja pukeutui cowboy-hattuun. Juhannuksena varustamon laivat kiersivät liputettuina Åkermanin omaa kesäsaarta.


Alkukesästä 1912 Hietalahden telakalla valmistui varustamon uusi lippulaiva; s/s Helsingfors Skärgård, joka otettiin ensimmäisessä maailmansodassa tsaarin palvelukseen. Porvoo-Helsinki reitillä alus kulki jo 1930-luvulla, ja sai vuonna 1936 uuden nimen: m/s J.L.Runeberg.

Lönnroosin aikana laiva on seilannut etupäässä Loviisa-Hanko välillä. Nykyisellä Porvoon reitillä on tarvittaessa kaksi pysähdyspaikkaa; Musta Hevonen ja Haikon kartano.


Vuosien varrella laivan kyydissä on ollut valtioitten päämiehiä, yritysten ja yhteisöjen ryhmiä, sukujuhlien tai syntymäpäivien viettäjiä, yksittäisiä reppureissaajia ja vakituisia kesämatkustajia. Kauppatorin kupeessa paraatipaikalla sijaitsevalla m/s J.L.Runebergillä ovat vierailleet Lönnroosin mukaan myös ”vanhat naapurit” ja edelliset presidentit, Mauno Koivisto ja Tarja Halonen.

”Nykyisin naapurissa majailee eräs Niinistö. Hänkin on tervetullut laivalle.” Lönnroos sanoo hymyillen.

Lönnroos kertoo, että vanhaa laivaa on kunnostettu suurella sydämellä ja osin talkoovoimin.

”Laivan ainutlaatuisuus on eri alojen ammattilaisten ansiota, joista monet ovat olleet työssä mukana 1980-luvulta asti. Kunnostustöitä tehdään vuosittain, perinteitä kunnioittaen ja nykyaikaista teknologiaa hyödyntäen”

Toimittaja Thure Malmberg on koonnut ainutlaatuisen laivan 100-vuotishistoriikin ”m/s J.L.Runeberg - saaristolaiva sydämissämme 1912-2012”. Historiallisin yksityiskohdin, kuvin ja tarinoin varustettu kirja on myynnissä laivalla (kielet: suomi/ruotsi).


Lisätietoja J.L.Runebergistä:

http://www.msjlruneberg.fi/fi/


Jutun kirjoitti Miia

Kuvat Miia ja J.L Runeberg

Uniikkeja tarinoita Helsingistä – ainutlaatuisia

paikkoja, elämyksiä ja ihmisiä